ДА ПОМНИМ СТАЛИНИЗМА: ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ В ДОБРУДЖА

 

DSCN2064Започна нов проект „Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа", който е партньорска инициатива на Висше училище „Международен колеж" – Добрич и Регионален исторически музей – Добрич. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на програма „Европа за гражданите, Дейност 4 – „Жива европейска памет". Неговият бюджет е 24 000 евро и ще продължи от февруари 2014 г. до април 2015 г.

 

Целта на проекта е да насърчи по-информиран обществен дебат относно историята и наследството на сталинизма и комунизма в България, по-специално посредством историческо проучване за съдбата на таврийските българи от Добруджа, депортирани в Съветския съюз през 1944 г. По този начин да допринесе за съхраняването на историческата памет за нацизма и сталинизма. Да бъде запазен жив спомена за жертвите. Това малко късче от историята на Добруджа и България – дълго премълчавана и недописана до днес, да послужи като пример за бъдещите поколения, за да може по-пълноценно да се възприемат европейските ценности като демокрация и свобода. Европейското гражданство и идентичност на българите може да бъде задълбочено и устойчиво само ако обществото се примири с тъмните периоди от своето минало.

Основните дейности по проекта включват:
Организиране на обществен дебат за историята и наследството на комунизма и сталинизма в България (Варна, април 2014 г.), както и на конференция за представяне на историческите факти за депортацията на живеещите в Добруджа таврийски българи през 1944 г. (Добрич, март 2015 г.).

 

Организиране на събитие и неформално обучение за млади хора „Рядко задавани въпроси за сталинизма и комунизма" (Добрич и селата, където са живели таврийските българи преди депортацията, април 2015 г.).

 

Създаване и разпространение на документален филм и публикация за депортацията на таврийските българи от Добруджа.

 

Създаване на интерактивен уебсайт на проекта, чрез който филмът и публикацията ще станат достъпни за широката общественост.

 

В Община град Добрич е внесен и проект за изграждане на паметен знак за злощастната съдба на таврийските българи в Добруджа. В инициативния комитет влизат: директорът на Регионален исторически музей – Добрич Костадин Костадинов, дипломатът Иван Станчов, езиковедът проф. Тодор Балкански, Георги Чунчуков, историкът Радослав Симеонов и др. Представена е и визуализация на проекта за монумента. Чака се одобрение от Общински съвет. Паметният знак е предвидено да бъде поставен на площад „Цар Борис III" (пред сградата на община Добричка). Идеята за изграждане на паметния знак е свързана с навършването на 70 години от депортирането на таврийските българи обратно в СССР. След идването им в родината през 1942 – 1943 г., месеци по-късно, с установяването на червената власт, те са принудени да се върнат обратно в земите си около Азовско море, по нареждане на Сталин. Има сведения, че мнозина са насилствено удавени в Черно море и Дунав или застреляни по островите на реката.

 

От инициативния комитет планират и да преиздадат две книги, посветени на таврийските българи, както и да популяризират документален филм за писателя Мишо Хаджийски.

 

DSCN2051.JPGDSCN2053.JPGDSCN2055.JPGDSCN2058.JPGDSCN2059.JPGDSCN2063.JPGDSCN2064.JPGDSCN2068.JPG