СРЕД ПРИРОДАТА НА ДОБРУДЖА - НОВ ПРОЕКТ НА МУЗЕЯ

 

sred-prirodata-na-dobrudja-presk-14-02Регионален исторически музей, съвместно със Сдружение „Общности, опознаване, култура" стартират нов проект насочен към децата и техните родители. Инициативата е озаглавена „Сред природата на Добруджа" и цели чрез обучения, експедиции и много занимателни дейности участниците в проекта да се запознаят с природното разнообразие на Добруджа.

 

Дейностите по проекта запознават участниците с уникалната природа на Добруджа под формата на приключенски експедиции – влажни зони, пещери, лонгоз, каньона Суха река, горите в региона, водни пещери, суходолие, скален масив, а така също проследяват промените, настъпили в биоразнообразието на Добруджа в резултат на човешката дейност.

 

Обучителната програма е разработена в два цикъла 1. пролетно – летен /март –септември 2014г./ и 2. есенно – зимен /октомври – февруари 2014-15/.

 

Участниците са деца, подрастващи и младежи от добричките училища, като в приключенските експедиции могат да се включат и техните родители.

 

Обучителните заимания включват беседи в музея и сред природата, посещения на природни, исторически, етнографски, селскостопански и земеделски обекти в региона на Добруджа, каньона на Суха река, р. Батовска, Шабленско езеро и др.
В хода на проекта са заложени изобразителни, приложни и фотографски дейности, събиране на природни материали, билки, растения и др., творчески работилници, забавни игри на открито - туристически и спортни, разходка с каручка, посещение на селска къща и др., задачи за самостоятелна работа, състезания, викторини, конкурси, изготвяне на сбирки, представяне на изложби и др.

 

Впечатленията си от общуването с природата на Добруджа, участниците ще споделят чрез пресъздаването й с помощта на изобразителни техники /рисунки, фотография, приложни дейности и др./ и словото /съчинение, описание, стих и др./.

 

Предвидени са периодично представяне на изложби с продукция, изготвена от участниците и провеждане на викторини и състезания по разглежданите теми.

 

Проектът ще завърши със събитие, представящо резултатите от дейностите по проекта и награждаване на отличилите се участници.

 

Партньори по проекта са Център за защита на животните и Педагогически колеж.

 

Участниците заплащат такса участие.

 

Предвидени са ваканционни програми за летните дни:
1. Eдноседмични занимания в Център за защита на животните, Градски парк „Св. Георги Победоносец" и близки до града местности.
2. Лагерни уикенди в Център за защита на животните.
3. Приключенски експедиции „Сред природата на Добруджа".

 

1. Експедиция СУХА РЕКА
2. Експедиция УСТИЕТО НА Р. БАТОВСКА
3. Експедиция ДУРАНКУЛАШКО И ШАБЛЕНСКО ЕЗЕРА
4. КРАЙДУНАВСКА експедиция
5. Експедиция ГОРИТЕ НА ДОБРУДЖА
6. Експедиция ПЕЩЕРИТЕ НА СУХА РЕКА
7. Експедиция ВОДНИ ПЕЩЕРИ
8. Експедиция СТЕПИТЕ НА ДОБРУДЖА
9. Експедиция КРАЙМОРСКИ СКАЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ
10. Експедиция В ЖИТНИЯ МАСИВ

 

Допълнителна информация и записвания:
Теодора Атанасова – ръководител проект
058/ 604 381 и 0896 178 691
Музей в Градски парк „Св. Георги"
Николай Панайотов – координатор проект
0887 120 150
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

project-priroda-14-01.jpgproject-priroda-14-02.jpgproject-priroda-14-03.jpgproject-priroda-14-04.jpgproject-priroda-14-05.jpgproject-priroda-14-06.jpgproject-priroda-14-07.jpgproject-priroda-14-08.jpgproject-priroda-14-09.jpgproject-priroda-14-10.jpgproject-priroda-14-11.jpgsred-prirodata-na-dobrudja-presk-14-01.jpgsred-prirodata-na-dobrudja-presk-14-02.jpgsred-prirodata-na-dobrudja-presk-14-03.jpg