„ДОБРИ СТЕ НИ ГОСТИ ДОШЛИ...”

 

IMGP9592В истински празник за малки и големи се превърна проведеният на 17 декември открит урок „Добри сте ни гости дошли...”, посветен на коледните традиции и ритуали. Домакин на проявата бе Етнографска къща, а участници – първокласниците от клуб „Златна ябълка” с ръководител Руска Симеонова при СОУ„Св. Климент Охридски” и коледарска група при НЧ„Свобода” – с. Стожер с ръководител Ярослава Василева. В неповторимата атмосфера на възрожденската къща, край подредената с традиционни ястия софра децата се запознаха със стародавните вярвания на българина, с обичаите, свързани с приготовленията за Коледа и разказаха емоционално и непринудено какво са научили за произхода и значението на празника, за символиката на обредните хлябове и извършваните гадания и наричания на Бъдни вечер.Участници и зрители сякаш се пренесоха в някогашния топъл и уютен български дом и се докоснаха до поетичната магия и тайнство, с което са пропити всеки жест, всяка дума, всеки ритуал в тази толкова чакана, единствена и свята нощ. Особено оживление сред малчуганите предизвика пристигането на коледарската дружина. Предвождани от станеника, коледарите благословиха всички за здраве, късмет и берекет, а малчуганите получиха текстове на автентични песни и наричания с пожелание да пазят жива българщината. Както повелява традицията, коледарската група бе дарена с “вит-превит кравай”, а за всяко дете домакините бяха приготвили вкусни кравайчета и везани кърпички.

 

В тишината и уюта на Етнографската къща, в автентичната атмосфера на отдавна отминали времена децата научиха своя най-важен урок – да тачат своите корени и да пазят традициите и обичаите, наследени от предците.

 

IMGP9563.JPGIMGP9564.JPGIMGP9567.JPGIMGP9582.JPGIMGP9587.JPGIMGP9590.JPGIMGP9591.JPGIMGP9592.JPGIMGP9593.JPGIMGP9602.JPG