ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВ БРОЙ НА СБОРНИК "ДОБРУДЖА"

 

IMGP9515На 16 декември 2013 г. в една от изложбените зали на Регионален исторически музей – Добрич, където е експонирана изложбата „Археология на Добруджа”, бе представен излезлият от печат пореден брой (24 – 25) на сборник „Добруджа”. Научното издание е финансирано от регионалните музеи в Добрич и Силистра. В него са включени докладите от проведената през 2006 г. международна конференция на тема „Европейските степи и района на Долния Дунав през Средновековието VII–XIV век”.

 

Изданието е посветено на дългогодишните археологическите проучвания на обект Одърци с научен ръководител проф. Людмила Дончева-Петкова. На това място са разкрити ранновизантийска и средновековна крепост, старобългарско селище и един от най-големите къснономадски некрополи от XI век, локализирани на територията на евразийската степ. Голяма част от тях обогатяват фонда на музея в град Добрич и са представени в експозицията „Археология на Добруджа”.

 

Новият брой на сборник „Добруджа” бе представен от Костадин Костадинов – директор на РИМ–Добрич, професор Георги Атанасов – главен редактор и археолог в РИМ–Силистра и доцент Валери Йотов от РИМ–Варна, който е съставител и редактор на това издание.

 

Сборникът съдържа публикации на известни учени, изследователи на степните култури от България, Русия, Казахстан и Украйна.

 

Той е в ограничен тираж и е на стойност 10.00 лева. Може да се закупи в административната сграда на Регионален исторически музей – Добрич (в Етнографски комплекс „Старият Добрич”).

 

IMGP9515.JPGsbornik dobrudja_2.JPGsbornik dobrudja_5.JPGsbornik dobrudja_7.JPGsbornik dobrudja_11.JPGsbornik dobrudja_12.JPGsbornik dobrudja_13.JPGsbornik dobrudja_15.JPGsbornik dobrudja_17.JPGsbornik dobrudja_20.JPGsbornik dobrudja_27.JPGsbornik dobrudja_30.JPGsbornik dobrudja_33.JPGsbornik dobrudja_34.JPGsbornik dobrudja_38.JPGsbornik dobrudja_43.JPG