ФОЛКЛОРЕН СЪБОР "ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА" В ДЕБРЕНЕ

 

Debrene2013 trumbКолегата Лена Кирилова – гл. уредник в отдел „Етнография" при Регионален исторически музей – Добрич бе член на журито на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа". В местността „Славната канара" край с. Дебрене се събраха над 2800 участници и стотици любители на автентичните добруджански песни и танци. Организатор и домакин на събитието бе Община Добричка, която на този ден отбеляза и своя празник.

Възникнал като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села, фестивалът вече 45 години тачи и съхранява уникалните български традиции, а от 6 години е част от Националния културен календар.

 

На 5 открити сцени се изявиха танцови, певчески и инструментални групи, фолклорни състави и клубове, групи за пресъздаване на народни обичаи, индивидуални изпълнители – самодейци от няколко поколения на възраст от 3 до 82 години от регионите на Добрич, Варна, Враца, Шумен, Ловеч, Силистра, Тетевен, които чрез магията на песента и танца показаха, че пъстрото в своето етнографско многообразие народно изкуство носи едно послание – искреност и простота, и една сила – българската.

 

Неповторимо настроение на празника създаде представянето на нашите сънародници от гр. Твърдица, Молдова, които очароваха публиката с автентичните си песни и стогодишни носии. Всички участници получиха грамоти, а на най-добрите в отделните категории журито присъди медали и парични награди.

 

За поредна година фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа" бе не само празник за Община Добричка, но и за всички, които носят в сърцето си любовта към българския фолклор и тачат своите корени.

 

DSCN1096.jpgDSCN1097.jpgDSCN1098.jpgDSCN1099.jpgDSCN1100.jpgDSCN1102.jpgDSCN1105.JPGDSCN1107.JPGDSCN1110.JPG