РИМСКА КОЛОНА

 

Kolona trumbЕкип на Регионален исторически музей – Добрич в лицето на Костадин Костадинов – директор и Айля Исмаил – фондохранител в отдел „Археология" пренесоха в Добрич тритонна римска колона, която ще бъде разположена в центъра на лапидариум (разположен на открито, където са подредени камъни с археологическо значение — каменни плочи с епиграфски знаци, статуи, колони, фризове, архитектурни детайли), който ще бъде открит в рамките на проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация". Колоната е свидетелство от римската епоха и е била намерена в с. Поручик Гешаново, в непосредствена близост до брега на широко суходолие. Тя е средна част от гранитна колона обрушена в горния и долен край. Гранита е ситнозърнест, добре личат слюдените и кварцови съставки на скалата. Висока е 2, 86 метра и тежи 3 тона. За момента няма данни за нейният произход или археологически контекст. Нейната културноисторическа принадлежност може да се определи само стилово типологически. Най-вероятно колоната е красяла дворцов или храмов комплекс.
Екипът на Регионален исторически музей – Добрич изразява своята голяма благодарност към Атанас Атанасов, собственик на фирма „Атанасов груп" и на Петко Петков, кмет на община Добричка, без чието съдействие и помощ не би било възможно преместването и транспортирането на колоната от с. Поручик Гешаново до Добрич.

 

IMGP7808.JPGIMGP7815.JPGIMGP7821.JPGIMGP7831.JPGIMGP7842.JPGIMGP7870.JPGIMGP7883.JPGIMGP7894.JPGIMGP7904.JPGIMGP7912.JPG