ВЪЗСТАНОВЕНА Е ЕДНА ОТ ЗНАКОВИТЕ СГРАДИ В ДОБРИЧ

 

 

 

Завърши възстановяването на една от емблематичните сгради в град Добрич – бившият хотел „Москва“. 

 

Строежа на сградата се извършва между 1922 – 1925 г. През 1925 г. хотела е в завършен вид. Съдружници в построяването на хотела са Христо Радилов (притежава печатница и книжарници) и Никола Друмев (занимава се с лихварство, банково дело, търговия – главно с жито). При построяването си хотела носи името „Регал“.

 

h-l regal 30-te god

 

През 1940г. след възвръщането на Южна Добруджа започва да носи името „България“.

 

В периода 1942-1944г. се казва „Берлин“.

 

В края на 40-е става „Москва“.

 

h-l moskva nachaloto-na-70-te

 

В периода 1940-1960 г. на първия етаж се помещават различни финансови институции, а от 60-те до началото на 90-те години там се намира представителния магазин на месокомбинат „Родопа“. В края на 90-те сградата е върната на наследниците на собствениците.

 

Златни накити от некропола на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Средна и късна медно-каменна епоха. Втора половина на V хилядолетие пр. Хр.Златен антропоморфен амулет от гроб №694 от некропола в Дуранкулак. Лице. Късен енеолит – култура Варна ІІ-ІІІ.Златен антропоморфен амулет от гроб №694 от некропола в Дуранкулак. Гръб. Късен енеолит – култура Варна ІІ-ІІІ.Част от златна спирала (игла за коса) – гроб на жена №165 от некропола в Дуранкулак. Среден енеолит.Част от златна спирала (игла за коса) – гроб на жена №165 от некропола в Дуранкулак. Среден енеолит.Огърлица от златни и халцедонови маниста от гроб №211 от некропола в Дуранкулак. Късен енеолит – култура Варна І.Златни обеци – отворени халки от некропола в Дуранкулак. Различни гробове. Късен енеолит – култура Варна ІІ-ІІІ.Златно гвоздейче, част от обеца-халка от гроб № 558 от некропола в Дуранкулак. Късен енеолит – култура Варна ІІ-ІІІ.Нанизи от златни, малахитови и маниста от черен минерал от некропола в Дуранкулак. Различни гробове. Късен енеолит – култура Варна ІІ-ІІІ.Биконично златно манисто от сграда № 18 на селищната могила „Големия остров” – VІ хоризонт. Късен енеолит – култура Варна І.