КОГАТО ГРАДСКИЯТ ПАРК СЕ КАЗВАШЕ „АДРИАНА БУДЕВСКА“

 

 

Адриана Будевска е родена в Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич) на 28 ноември 1878 г. Първите 11 години от живота си прекарва в родния си град. Гимназиалното си образование получава в София, Разград и Варна. Дипломира се през 1895 г. в Държавната девическа гимназия „Мария Луиза“, гр. Варна. През 1896 г. постъпва в Московското императорско училище, което завършва през 1899 г. Дипломира се със званието „свободен художник“. Същата година е дебютът ѝ на театралната сцена. Следват години на успехи и превъплъщения в повече от сто роли – най-вече драматични. Роли като Офелия от „Хамлет“ (Шекспир), Акулина от „Силата на мрака“ (Л. Толстой) и Нора (в „Куклен дом“ на Ибсен) я превръщат в една от водещите фигури на българския театър. Тя е един от основателите на Народния театър. След повече от 25 години активна творческа дейност е освободена от театралната трупа. През 1937 г. заминава при сина си Вили в Аржентина, където живее през следващите 11 години. През 1948 г. се завръща в България. Посрещната е подобаващо не само от артистичното съсловие, но и от управляващите. През 1949 г. е чествана на сцената на Народния театър. Пак там през 1953 г. е отбелязан нейният 75-годишен юбилей. Актрисата е наградена с орден „Георги Димитров“, а в същия ден – 13декември, театърът в Бургас започва да носи нейното име. Адриана Будевска умира на 9 декември 1955 г. в София.

 

На 12 декември 1955 г. на заседание на Изпълкома на Толбухинския градски народен съвет се взема решение „Парк за отдих и култура” (градската градина) да бъде преименуван на „Парк за отдих и култура Адриана Будевска“. Освен това е взето решение улица „Генерал Кантарджиев“ също да започне да носи името на прославената актриса. Членовете на изпълкома са: Петър Миланов, Христо Сеизов, Благой Паскалев, Колю Ангелов, д-р Иван Димитров, Никола Стефанов и Стефан Петров. Председател на съвета е Петър Миланов. В брой № 295 от 14 декември вестник „Сталинско знаме“ (излизал в гр. Сталин – дн. Варна) информира за взетите от Толбухинския градски народен съвет решения. На 17 декември в-к „Добруджанска трибуна“ на първа страница съобщава за кончината на Адриана Будевска и за промените в градската среда, свързани с нейното име.

 

На този етап не можем да определим категорично времевия диапазон, в който градският парк и улицата носят името на Будевска, но в издадения през 1964 г. от Градски общински народен съвет „Азбучен указател на улиците“, виждаме, че градският парк е с името „Парк за отдих и култура“, а бившата улица „Генерал Кантарджиев“ е станала бул. “Ленин“. От казаното дотук е видно, че промените са направени в периода 1955 – 1964 г., но точно кога, е въпрос, който все още чака своя отговор.

 

Автор: Цветан Сашев

Уредник в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Добрич