ИЗЛОЖБА „ГРАНИЦИ И СЪДБИ – ДОБРУДЖА 1940“

 

 

Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ е посветена на 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Богатият снимков материал проследява поредица събития: подписването на Крайовския договор, влизането на българската армия в Южна Добруджа, което става в периода 21.09.1940 – 1.10.1940 г., радушното посрещане от добруджанци на българските войни.

На 21.09.1940 г. българската армия навлиза в градовете Балчик и Тутракан, на 25.09.1940 г. в Добрич и Каварна, а на 1.10.1940 г. в Силистра.

В експозицията са включени много вещи и документи, някои от които се показват за първи път пред публика. Сред тях са писалката на генерал лейтенант Георги Попов, член на българската делегация в Крайова, назначен за генерал-управител на Южна Добруджа след подписването на договора. С тази писалка той разписва картата на новата граница между България и Румъния. Показани са документи от работата на комитета по посрещането на българската армия, сформиран от видни добричлии. Интерес предизвиква и колекцията от първодневни пликове, пощенски марки и картички издадени във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към България.

 

Специално място в изложбата е отделено на отразяването на паметното събитие от българската преса. Показани са различни вестници от периода септември-ноември 1940 г., сред които „Зора“, „Утро“, „Варненска поща“, „Черно море“, „Добруджански глас“.

Във витрината с реликвите посетителите могат да видят българско знаме, което се е вяло на 25.09.1940 г. в центъра на града, една от хилядите копринени кърпички с които жените от дружество „Майчина грижа“, закичват всички войници, офицери и официални лица. В изложбата са включени и експонати от Регионален исторически музей – Силистра, като значки, кокарди, сребърна табла, с които са посрещани войските в града.

 

Направена е и възстановка на кабинета на инж. Кирил Старцев – кмет на града от септември до декември 1940 г.

 

Отделено е и място и на създателите на химна на Добруджа – Любомир Бобевски и Александър Кръстев.

 

Изложбата показва и личната трагедия на нашите сънародници – изселниците от Северна Добруджа. Чрез възстановки и снимков материал са показани напускането на техните родни домове, придвижването им към Южна Добруджа през месец ноември 1940 г., пристигането и настаняването им в новите домове.

 

Регионален исторически музей – Добрич изказва своята благодарност за приноса в реализирането на изложбата на добричкия бизнесмен Младен Матеев, на членовете на дружество „Традиция“: д-р Добрин Добрев и Деян Дечков, на уредника в музея Веселин Парушев, на Галин Великов, на дамски клуб „Майчина грижа“ – гр. Добрич!

 

Изложбата ще може да бъде видяна до април 2021 г.

1-Granici i sadbi-expo.jpg2-Granici i sadbi-expo.jpg3-Granici i sadbi-expo.jpggranici-i-sadbi-plakat.jpg