ЛИЦАТА НА СУРВА - ФОТОИЗЛОЖБА

 

 

licata na surva fotoizl pernik

 

 

„Лицата на Сурва“ е фотоизложба, създадена от Община Перник, за да ни пренесе в магията на автентичния обичай и Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Експозицията включва 60 фотографии на 14 автори, сред които Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов – Дълес. Чрез нея зрителите  могат да усетят силата на традицията и радостта на тези, които подготвят празника, отбелязван в град Перник.

 

Авторите на изложбата  са уловили мигове от най-големия и колоритен маскараден  фестивал на Балканския полуостров. Фотографиите, включени в експозицията, пресъздават атмосферата на това уникално събитие, на автентичната българска традиция. Вярва се, че колкото по-силно удрят чановете на сурвакарите и кукерите, толкова повече злото бяга от нас и се очиства земята,  с надежда за добруване.

 

Лицата на хората във фотоизложбата са от сурвакарски групи от петте общини, в които традицията е жива – Перник, Брезник, Ковачевци, Земен и Радомир. Най-младият след тях е  3-годишният Николай Минев от с. Лобош.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ  НА ОТКРИВАНЕТО

НА 31.01.2020 г. ОТ 17.00 ЧАСА

В МУЗЕЯ В ГРАДСКИ ПАРК "СВ. ГЕОРГИ"

 

ЩЕ ВИ ОЧАКВАМЕ!