ВТОРО ИЗДАНИЕ НА ДНИ НА РУМЪНСКАТА ЛИТЕРАТУРА „КРАЙ ГРАНИЦАТА“

 

 

Да живееш край границата, е възможност да общуваш с близкия друг. Да се възползваш от тази възможност, е въпрос на избор. Такъв избор направиха организаторите на тематичните дни на румънската литература „Край границата“, които за втора година се провеждат в Добруджа: в Добрич, Балчик и Шабла. В наслова на събитието е лесно разчетима връзката с Йовковата белетристика. Затова то стартира от Дома на писателя в Добрич – от сърцето на Златна Добруджа. И времето бе избрано символично. Април е месецът на книгите, четенето, публичното и съкровеното общуване със словото. Вчера нашите гости се докоснаха до художествения свят на шест класически и съвременни романа: „770“ (Богдан Боеру), „Когато светът беше невинен“ (Йоана Първулеску), „Жени“ и „Градът на салкъмите“ (Михаил Себастиан), „Една напразна смърт“ и „Йоана“ (Антон Холбан), преведени от д-р Христо Боев. Те имаха привилегията да се срещнат не само с преводача на книгите, но и с младия румънски писател Богдан Боеру, който прочете откъси от своя роман „770“ и разказа какво го е провокирало да напише текст, центриран около мистериозната смърт на поета Овидий. А ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ (Добрич) артистично изпълниха фрагменти от творбите, които са ги впечатлили най-силно.

 

Вече пета година нашият музей популяризира усилията на преводача д-р Христо Боев да отвори по-широко вратата на българския читател към румънската литература, като броят на представените книги е дванадесет. Началото на съвместните прояви бе поставено с романа на Гарабет Ибрайляну „Адела“ през 2014 г. Следващата година публиката откри румънския Ги дьо Мопасан – Джиб Михаеску, чрез романа му „Доня Алба“. Тези две книги от 1930-те години, преведени тогава за първи път на български език, разкриха друго лице на румънската проза, изтъкавайки паяжина от символични връзки с различни творби от световната литература, с картини, музикални мотиви, които изразяват чувствителността на героите, техния кръг от интелектуални и естетически интереси. Последваха романите „Рускинята“ на Джиб Михаеску, „Произшествието“ на Михаил Себастиян, „Ангелус“ на Руксандра Чесеряну и „Дефект“ на Флорин Иримия.

 

Надяваме се догодина по същото време Домът на Йовков в Добрич отново да срещне читателите, живеещи край границата, с високата литература на техния съсед.

 

krai-granicata 1.jpgkrai-granicata 2.jpgkrai-granicata 3.jpgkrai-granicata 4.jpgkrai-granicata 5.jpgkrai-granicata 6.jpgkrai-granicata 7.jpgkrai-granicata 8.jpgkrai-granicata 10.jpgkrai-granicata 11.jpgkrai-granicata 12.jpgkrai-granicata 13.jpgkrai-granicata 14.jpgkrai-granicata 15.jpgkrai-granicata 16.jpgkrai-granicata 17.jpgkrai-granicata 18.jpgkrai-granicata 19.jpgkrai-granicata 20.jpgkrai-granicata 21.jpgkrai-granicata 22.jpgkrai-granicata 23.jpgkrai-granicata 24.jpgkrai-granicata 25.jpgkrai-granicata 26.jpgkrai-granicata 27.jpgkrai-granicata 28.jpgkrai-granicata 29.jpgkrai-granicata 30.jpgkrai-granicata 31.jpgkrai-granicata 32.jpgkrai-granicata 33.jpg