ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВИ ТОМ С ПОЕЗИЯ И ПРОЗА ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ НА ДОРА ГАБЕ

 

 

Регионален исторически музей – Добрич и издателство „Славена" – Варна организираха представянето на първи том от двутомник с поезия и проза за деца и възрастни на Дора Габе. Томът представя избрана част от детското творчество на поетесата и е поредната книга от Библиотека „Музеи на български писатели" на издателство „Славена".

 

Дългоочакваният том с детски творби на поетесата бе посветен на литературните празници в чест на 130 години от рождението на Дора Габе и бе представен в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич. Гости бяха Наско Якимов - управител на "Славена" и литературният критик от гр. Пазарджик Никола Иванов - съставител и автор на предговорите на цялата Библиотека. Никола Иванов сподели, че макар и писано преди десетилетия, творчеството на Дора Габе не губи своята актуалност във времето, а напротив - става все по-необходимо за родители и педагози при възпитанието на децата. Преобладаващо детската публика искрено се вълнуваше и живо участваше в събитието. Учениците от СУ "Димитър Талев" в Добрич демонстрираха добри познания върху детската поезия на Дора Габе. Заедно със своите учители те изрецитираха колективно няколко стихотворения от поетесата. Снимките, които ви предлагаме, добре илюстрират емоционалната атмосфера при тази среща на поезията с най-малките читатели.

 

Много ценната за всекиго книга "Стихотворения и разкази за деца" от Дора Габе може да бъде закупена от Дом-паметник "Йордан Йовков", където ще откриете и другите книги от Библиотека "Музеи на български писатели", представящи творчеството на Петко Славейков, Йордан Йовков, Пейо Яворов и Димчо Дебелянов.

 

1doragabe.jpg2doragabe.jpg3doragabe.jpg4doragabe.jpg5doragabe.jpg6doragabe.jpg7doragabe.jpg8doragabe.jpg9doragabe.jpg10doragabe.jpg11doragabe.jpg12doragabe.jpg13doragabe.jpg14doragabe.jpg15doragabe.jpg16doragabe.jpg17doragabe.jpg18doragabe.jpgdoragabe.jpgdoragabe2-1.jpg