ИЗЛОЖБА „И СЛОЖИХА ГЛАВИТЕ СИ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“

 

muzei nova istoria

 

Регионален истрически музей – Добрич откри изложба „И сложиха главите си за Отечеството" на 2 март 2016 г. в Музея в Градски парк „Св. Георги". В залата за временни изложби може да се проследи историята на борбите за национално освобождение в Добруджа от хайдутството до Руско-турската война, да се прочетат имената на героите, посветили живота си на свободата, съхранени в колективната памет. Воеводи, четници и опълченци са обединени от готовността си за саможертва. Изложбата фокусира вниманието на посетителя върху един особено важен период от историята – Възраждането. Това е време на национално и духовно пробуждане, към което поколенията често се обръщат, черпейки поводи за гордост и вдъхновение.

 

Тази изложба музеят посвещава на Вяра Панайтова, основател и дългогодишен уредник на отдел „Възраждане" при Регионален исторически музей – Добрич.

 

Д-р Добрин Добрев, председател на Регионалния клуб „46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество „Традиция" за пореден път е доброволен и безвъзмезден съорганизатор на изложбата. Тя е реализирана с помощта на колегата Венцислав Чаков от Исторически музей – Балчик и Валентин Петров от Силистра.

 

Магдалена Петрова, управител на „Българска шевица" ЕООД, изработи точно копие на четническа униформа, която дари на музея и по този начин попълни колекцията на отдел „История на Българските земи ХV – XIX век".

 

На откриването на експозицията присъства Алекси Алексиев, родственик на опълченеца от Добруджанския край Петър Алексиев – роден в село Градина, участвал в прословутата Трета дружина, командвана от полковник Калитин, ранен в боевете край Стара Загора, откаран в Одеса за лечение, връща се в родното си село след година.

 

В обособеният кът за образователни програми и музейни уроци шестокласници от училище „П. Р. Славейков" под ръководството на класния си ръководител Невена Манева представиха свои постери за известни личности, допринесли за българската свобода. Облечени като бележити възрожденци – Райна Княгиня, Васил Левски... те ни представиха разкази за героите от чутовните времена.

 

Изложбата е придружена от мултимедийна презентация „За свободата на Добрич" и прожекция на филмите „Героите на Шипка" и „Време разделно".

 

Експозицията ще е достъпна за публиката до края на месец април 2016 г.

 


Ще се радваме, да бъдете наши гости!

 

1-2_mart.jpg2-2_mart.jpg2_mart.jpg3-2_mart.jpg4-2_mart.jpg5-2_mart.jpg6-2_mart.jpg7-2_mart.jpg8-2_mart.jpg9-2_mart.jpg11-2_mart.jpg12833366_1053155848060999_694824504_n.jpgmuzei_nova_istoria.jpg