ИЗЛОЖБА „ПОСЛАНИЯТА НА ПАМЕТТА. ИВАН КЪРШОВСКИ - МЕЖДУ САБЯТА И ПЕРОТО”

 

На 11 май 2015 г. от 11 часа в зала „Възраждане" в Художествената галерия бе открита изложбата „Посланията на паметта. Иван Кършовски - между сабята и перото". Организатори са Община град Добрич, РИМ – Добрич и Музей на Възраждането „Иларион Макариополски" – град Елена. Изложбата ще остане до края на септември.

 

На 11 май тази година се навършват 155 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий в Добрич. Това честване се свързва и с църквата „Св. Троица", към която през 1859 година се открива и първата в Добрич специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия ХХ в. През десетилетията тази сграда е била не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите. Пръв учител в новото училище е Иван Кършовски. Той остава в града ни само една година, но за това кратко време успява да издигне образованието ни на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение, годишните изпити и честването на празника на светите братя Кирил и Методий – 11 май. Самият Иван Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското възраждане. Той е просветител, участник в борбата за самостоятелна българска църква, виден революционер и един от строителите на съвременна България.

 

Poaslaniata_na_pametta 1.JPGPoaslaniata_na_pametta 2.JPGPoaslaniata_na_pametta 3.JPGPoaslaniata_na_pametta 4.JPGPoaslaniata_na_pametta 5.JPGPoslaniata-na-pametta.JPGPoslaniata_na-pametta-Plakat.jpg