ЗАНАЯТЧИИ ОТ ЧЕТИРИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ПОСЕТИХА ДОБРИЧ

 

Регионален исторически музей – Добрич бе домакин на работна среща, която се проведе в Учебният музей „Възрожденско училище". Срещата бе по Проект AVANT CRAFTS на Асоциация на българските черноморски общини (АБЧО), гр. Варна. Целевата група се състоеше от занаятчии от 4 националности: Италия, Германия, Франция, Унгария. Специалистите от музея Лена Кирилова и Ивелина Романова бяха поканени да участват с презентация на тема: „Занаяти в Добруджа".
На работната среща бе представен проектът „Български искрици" на „Българска шевица" ЕООД и РИМ – Добрич. Участници в трите модула: „Магията на българската шевица", „Средновековна работилница" и „Силата на българското слово", показаха част от нещата, които техните сръчни ръце сътвориха, както и знанията и уменията, които придобиха в рамките на проекта от ноември 2014 г. до април 2015 г. На майсторите занаятчии бе показано и „Пъстрото лице на Добруджа" чрез рекламен филм от успешно реализиран проект на Община град Добрич, който бе представен от Ивелина Василева – координатор на проекта. Гостите от Варна се срещнаха и обмениха опит със занаятчиите от Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич". Обогатиха също познанията си за историята и етнографията на Добруджа посредством експозициите на музея „Археология на Добруджа" и „Домът на добруджанеца на границата на две епохи".

 

Avant_craft 1.jpgAvant_craft 2.jpgAvant_craft 3.jpgAvant_craft 4.jpgAvant_craft 5.jpgAvant_craft 6.jpgAvant_craft 7.jpgAvant_craft 8.jpgAvant_craft 9.jpgAvant_craft 10.jpgAvant_craft 11.jpgAvant_craft 12.jpgAvant_craft 13.jpg