КОЕ НИ КАРА ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ГОРДИ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ?

 

Митологията е преди историята, а всяка история има своята предистория. Между двата свята – на Логоса (разума) и на Мита, могат да се прехвърлят мостове. Така Талес, един от мъдреците на древния свят, обяснява съществуването на въображението и измислицата.


Пред аудиторията на членовете на ХобиСклуб Надежда Иванова – уредник в отдел „История на българските земи 15. – 19. век" при Рeгионален исторически музей – Добрич, говори за истините и митовете в националната ни история, както и за поводите, които ни карат да изпитваме национална гордост. Срещата е посветена на 137-годишнината от Освобождението на Добрич.


Във време, в което е особено важно да не позволяваме забравата да обхване нацията ни, ние като българи сме длъжни ежедневно да припомняме на себе си, на децата и близките си славните страници от нашето минало. Свободата, която днес приемаме за даденост, е всъщност нещо, което дедитените ни са постигнали с цената на много усилия и човешки жертви. Днес е модно някои историци да громят митове с цел да придобият популярност. Не са пожалени дори светини като Ботев и Левски, но трябва да знаем, че за благото на народа и неговата колективна памет понякога е по-добре да поддържаме мита, отколкото да го разобличаваме. Повтарянето и обогатяването на Разказа за нашето минало ни помага да не изгубим идентичността си в това толкова трудно съвремие.


Всеки от присъстващите имаше своите поводи за национална гордост, които сподели с аудиторията. За едни това бяха нашите велики личности от историята, а за други – изобретателите, спортистите и учените ни; хубавата добруджанска народна песен или стиховете на Ботев. Светла Стоева, Иван Тодоров и Георги Топалов бяха само част от хората, които споделиха, че няма българско сърце, което да не трепва пред символите на нацията ни и че всички ние жадуваме за подобни, зареждащи ни с емоция и родолюбиви чувства срещи.

 

Присъстващите си обещаха днешното събитие да е разговор с продължение, защото 2015 година изобилства от поводи и светли дати, които трябва да помним.

 

Picture 1944.jpgPicture 1947.jpgPicture 1953.jpgPicture 1960.jpg