НАЙ-ГОЛЯМОТО МОРСКО ОРЪДИЕ С ЛАФЕТ Е ЕКСПОНИРАНО В МУЗЕЯ В ГРАДСКИ ПАРК „СВ. ГЕОРГИ”

 

След осем годишен престой във фондохранилищата на Регионален исторически музей – Добрич бе реставрирано и експонирано морско оръдие с лафет от ХVІІІ - ХІХ век.

 

Историята разказва, че на 31 юли 1791 г., край бреговете на Калиакра се разразява една от най-големите морски битки в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков, разбива многократно превъзхождащата я турска армада на Хюсеин паша. С тази победа завършва и Руско-турската война от 1787 – 1792 г.

 

Според специалистите оръдието е участвало в тази битка като част от арсенала на турския флот и вероятно е било произведено във Франция или Англия. Извадено е от дълбините на морската акватория край местността „Белия бряг", в близост до град Балчик, на 200 м от брега. Неговата обща дължина е 1.56 м. Дължина на тялото до фитила е 1.4 м. Диаметъра на тялото при фитила (в горния край) е 0.4 м. Външният диаметър на дулото е 0.25 м, а вътрешният 0.1 м. Теглото му е над      500 кг.

 

Предадено е на музея от полицията преди 8 години, заедно с други вещи, открити у иманяри. Няма данни за това, колко е престояло на сушата. Корозията и времето са заличили печата на леярната, където е било произведено.

 

Главният реставратор на РИМ – Добрич инж. Елена Василева направи предварителни проучвания и се базира на международния опит като взаимства от работата на Британския музей, най-вече от реставрационно-консервационните дейности при откриването на оръдията на Джеймс Кук около австралийското крайбрежие. Позовавайки се на големия опит при консервацията на музейни ценности от железни сплави, бяха подбрани най-подходящите за целта технологични етапи.

 

Още при постъпването му във фонда на музея инж. Василева констатира, че състоянието на движимата културна ценност е изключително лошо. Дебелината на корозионните продукти на отделни места достига до 6-10 мм. След механичната му обработка с изчукване корозиралият пласт, свален по време на реставрацията е около 30-40 кг.

 

Особена помощ при механичните обработки оказа Георги Димов като пясъкоструйната работа се извършва в бившия завод ПРМК. Сега оръдието е добре защитено от външни корозионни фактори с подходящи за целта полимери и восъци и е експонирано в музея в Градски парк „Св. Георги".

 

Реставрацията му продължи около месец. За същото време е осъществено проучването и изработката на лафета. Тя е направена по образец на английско оръдие от ХVІІІ в. Материалът е ела, използвани са метални части за укрепване. Реконструкторът е Йордан Сивков, който се занимава с възстановки от 6 години, като интересът му основно е Първо българско царство. Изработва основно оръжия и предмети от бита от същата епоха. Негови реконструкции има и в други музеи.

 

Средствата за реставрацията на оръдието са от бюджета на РИМ – Добрич и от дарители.

 

В заключение колегата Василева сподели, че такива големи предмети са провокация за всеки реставратор. По стечение на обстоятелствата тя е специалистът, който възстанови и второто в България морско оръдие, експонирано на лафет в Историческия музей в Балчик. То обаче е двойно по-малко от това в Добрич.

 

images.jpgIMG_9269.jpgIMG_9273.jpgpath_170034.jpg