ПАНАИР НА МУЗЕЙНИТЕ ИЗЛОЖБИ В РУСЕ

 

Колегията на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич участва в Панаира на музейните изложби в град Русе. Проявата се организира от РИМ – Русе и Министерството на културата с подкрепата на Община Русе, Сдружение „Приятели на музея" и Сдружение Европейски пространства.

 


Форумът се проведе от 5 до 7 ноември 2014 г. В него участваха музеи, галерии и неправителствени организации от страната, както и известни специалисти от чужбина, като г-н Даниеле Назаре – директор на Регионална библиотека „Джорж Бариту", Брашов, Румъния; д-р Панче Велков – представител на Фондация за представяне и консервация на наследството в Република Македония, експерти от Великобритания и специалисти от Исторически музей – Краков, Полша. Темата на сесията, на която присъствахме, бе „Мобилност на музейните колекции". Преди началото на събитието успяхме да разгледаме и някои от обектите на РИМ – Русе.

 

Първият музеен обект, който посетихме, бе новооткритият Екомузей с аквариум. Тъй като знаехме, че той е построен със средства по проект, с интерес очаквахме да научим повече подробности от колегите. Още с влизането си в първата експозиционна зала, която представяше голяма диорама на влажните зони край Русе, разбрахме, че екипът, създал изложбата, си е свършил професионално работата. Колегата, който водеше беседата, ни запозна с богатата флора и фауна на един крайдунавски кът от България. Впечатлихме се от най-голямата в България колекция от праисторически вкаменелости, част от която гостува на музея в Добрич. Приветстваме идеята на колегите да покажат по един уникален начин симбиозата между човека и живата природа, макар че именно намесата на човека до известна степен нарушава природното равновесие. В този смисъл експозицията е един вид подсказка за всеки посетител, че грижата по опазване на околната среда е дело на всеки и от това зависи животът и бъдещето на децата ни.

 

Оттук продължихме към аквариума, разположен в най-ниското ниво на музея, където наблюдавахме сладководни риби, водни костенурки и др.

 

Много ни допадна и решението на художника да направи възстановки на: части от Ивановските скални манастири с ликовете на ктиторите – царете Иван Асен ІІ (1218 -1241) и Иван Александър (1331 – 1371), и от пещерата Орлова чука, дълга 13 км и половина. Тя е на второ място по големина в България след Духлата, която е дълга близо 18 км и се намира в Боснешкия карстов район.

 

Впечатлиха ни също интерактивните форми, които са нов атрактивен и забавен момент в експозиционните зали и провокират вниманието и въображението на публиката, допълвайки нейните познания.

 

Благодарение на добрата организация на домакините, успяхме да разгледаме и други обекти, като експозициите в Историческия музей, Музея на градския бит и в къща музей „Захари Стоянов". С колегите споделихме иновативни идеи и добри практики в областта на музейното дело и образователните програми.

 

Не можехме да не се впишем и в ритъма на обновения град, макар и забулен в мъгла. Като музейни специалисти веднага оценихме реставрациите на старите сгради, които са запазили уюта и напомнят за архитектурата и атмосферата на някогашния Русчук.

 

Колегията изказва искрени благодарности на Община град Добрич в лицето на г-жа Детелина Николова, без чието съдействие и помощ не бихме имали възможността да участваме в един от големите музейни форуми в България и да обменим ценен опит в работата по проекти, по обмена на музейни изложби и добри практики в експонирането и в работата по образователни програми.

 

Автор: Ивелина Романова

 

Puse_Kashta-Kaliopa_2014  1.jpgPuse_Kashta-Kaliopa_2014  2.jpgPuse_Panair_Izlozhbi_2014 1.jpgPuse_Panair_Izlozhbi_2014 2.JPGPuse_Stari-sgradi_2014.jpgPuse_teatar_2014 .jpgRuse_Muzey-2014 2.jpgRuse_Muzey-2014 3.jpgRuse_Priroda_Akvarium 2.JPGRuse_Priroda_Akvarium 3.JPG