ПРИЛОЖНО НАРОДНО ИЗКУСТВО ОТ УНГАРСКИЯ ГРАД КЕЧКЕМЕТ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО В МУЗЕЯ В ДОБРИЧ

 

UNGARIA-PLAKAT

 

Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич има удоволствието да Ви покани на откриването на етнографска изложба „Народно приложно изкуство от град Кечкемет". Организатори на събитието са Община Добрич, Унгарски културен институт и РИМ – Добрич.

 

Музеят на народното приложно изкуство в град Кечкемет, който притежава най-голямата колекция от образци на народното творчество, ще представи в РИМ – Добрич ценна сбирка от автентични произведения на унгарското културно наследство, както и предмети, изработени в духа на някогашните традиции в областта на художествените занаяти – дърворезба, тъкачество, везба, грънчарство, и др. Грациозно изваяни глинени съдове, пъстри везани покривки, възглавници, писани лавици, изящни накити, представят красотата и многообразието на унгарското приложно изкуство. А показаните в изложбата произведения на съвременни майстори възвръщат към нов живот уникални образци на народното творчество и пазят жив спомена за вековни традиции.

 

Посетителите ще имат възможност не само да се докоснат до съхраненото традиционно изкуство, но и да опитат от прочутото токайско „вино на кралете" и под неповторимите звуци на чардаша да усетят духа на унгарската култура.

 

Изложбата ще бъде открита на 29 октомври /сряда/ от 17.00 часа в музея в градски парк „Св. Георги".