РИМ – ДОБРИЧ УЧАСТВА СЪС СВОИ ЕКСПОНАТИ В ИЗЛОЖБАТА „ЦАР САМУИЛ В БИТКА ЗА БЪЛГАРИЯ”

 

Регионален исторически музей – Добрич участва с експонати в изложбата „Цар Самуил в битка за България", която се откри на 7 октомври 2014 г. в Националния археологически институт с музей при БАН, София.

 

Изложбата е част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил (997 – 6 октомври 1014), организирана от Национален комитет с председатели: премиерът професор Георги Близнашки, министърът на културата д-р Мартин Иванов, председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и академик Васил Гюзелев, която е финансирана със средства от целева държавна субсидия.

 

Съорганизатори на изложбата са НИМ и музеите от страната: АМ Преслав, РИМ Шумен, АМ Варна, РИМ Разград, РИМ Перник, РИМ Враца, РИМ Монтана, РИМ Панагюрище, РИМ Сливен и АМ Бургас.

 

Целта на изложбата е да представи основни моменти от епохата на цар Самуил и да разкаже за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.

 

Сред експонатите в изложбата: монети, печати, оръжия, и други предмети, посетителите ще могат да видят и 8 експоната на РИМ – Добрич, а именно викингски меч с инкрустиран бронзов кръст (Х век), костена пластина от сложносъставен лък, 2 бр. железни брадви (ІХ – Х век), скоба за колчан, 2 бр. кистени (Х – ХІ век) и железен боздуган.

 

Предстои да бъде издаден каталог на изложбата, в който освен предметите ще бъдат представени и статии от водещи български учени. Националният археологически институт с музей при БАН ще отпечата и детска книжка за владетеля.

 

bozdugan.jpgbradva-1.jpgbradva.jpgkisten-1.jpgkisten-kosten.jpgKostena-plastina.jpgMech-ukrast.jpgMech.jpgskoba-kolchan.jpg