„Мит, власт, злато“


 

Археология на Добруджа – АЕМО „Старият Добрич"

 (еднодневен маршрут – продължителност 4 часа)

 

01_staria_dobrich_esen_panorama.jpg02_staria_dobrich.jpg03_arheologia.jpg

10.00 – 11.30 ч. – разглеждане на експозицията „Археология на Добруджа", възрожденското училище и АЕМО „Старият Добрич"

    Нашите гости могат да поседнат на старите чинове във възрожденското училище, да се опитат да пишат върху пясък или плоча, да бъдат наградени, порицани или наказани по стара училищна метода и да си направят снимки в автентична обстановка.
На посетителите предлагаме демонстрация и участие при изработването на занаятчийски изделия, както и възможност да си закупят предмети с художествена стойност.

  • По желание и със специални заявки – посрещане по традиционен български обичай; фолклорна програма; възстановка на традиционни народни обичаи – Трифон Зарезан, Лазаровден, Еньовден и Коледа; дегустация на вино.
  • По желание и с предварителна заявка – организиране на обяд.

11.30 – 14.00 ч. – обяд и шопингтур

 

Архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич”
Адрес: ул. „Д-р Константин Стоилов” 18
Работно време: Понеделник – събота, 9.00 – 18.00 ч., почивен ден – неделя.
Описание: Изграден в центъра на съвременния град, на мястото на някогашната Одун чаршия, вече четвърт век „Старият Добрич” съхранява, представя и развива традиционните добруджански занаяти от края на 19. и първата половина на 20. в. Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават една многовековна традиция. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството, златарството и други. А от високата каменна кула камбанният звън на стария градски часовник отмерва времето на миналото, възродено от любовта на добруджанеца.

 

Експозиция „Археология на Добруджа”
Адрес: ул. „Д-р Константин Стоилов” 18, тел.:+359/058 602 642, 0884 311 496
Работно време: Понеделник – събота (май – септември), 9.00 – 13.00 ч. и 14.00 – 18.00 ч.
Понеделник – петък (октомври – април): 8.30 – 12.30 и 13.30 – 17.30 ч.
Събота и неделя – по заявка.
Описание: Експозиция „Археология на Добруджа” представя ценни колекции, представящи историята на Добруджа от най-дълбока древност до края на Второто българско царство. Само тук могат да се видят: най-старото обработено злато в света от каменно-медната епоха; единственото в България автентично погребение от най-големия праисторически некропол; уникална колекция от прабългарска керамика; средновековно въоръжение и снаряжение; ценни съкровища, както златни и сребърни накити от времето на късните номади и Второто българско царство. Част от залата представлява непълна възстановка на първото взаимно училище в град Добрич от 1859 г. Това е и Учебният музей, в който се работи по различни образователни програми, организират се и различни аудиториуми.