ИСТОРИЧЕСКИ АРХИВ

 


В навечерието на 11 май, празника на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий РИМ – Добрич започна нова инициатива. На страницата на музея в Интернет e създадена секция „Исторически архив". В нея музейните специалисти качват дигитално обработени архивни единици от фондовете на институцията. Всички материали – карти, книги, снимки, атласи и др. са свободни за достъп и сваляне. Първият артефакт, който РИМ – Добрич подарява на всички българи е едно учебно помагало от 1933 година. То представлява нагледно, чрез 8 исторически карти, 55 портрета на български царе, революционери и просветители и 9 илюстрации от старите български столици, българската история от 681 г. до 1919 г.

 

Всички материали, които ще се качват ще бъдат с възможно най-висока резолюция и предварително подготвени за печат. РИМ – Добрич се надява, че споделянето на редки и единични екземпляри от нашата история ще повиши интереса към миналото на българския народ.

 

Следващите предвидени за качване са: „Преселението на северно добруджанските българи през 1940 г." от Асен Кемилев, изд. в София 1941 г. и „La Dobrogea (Dobroudja)" от N. P. Comnene, изд. в Париж, 1918 г.

 

За да видите файла в нов прозорец на браузъра, кликнете тук: karta-bg-1933-ekran-rgb.jpg

За да изтеглите файла с висока резолюция за печат, кликнете тук: karta-bg-1933-zapechat-cmyk-152mb.zip