НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2016

 

 

literatura nosht 2016

 

 

Пето юбилейно издание за инициативата в България и десето в международен мащаб. Тази година Нощ на литературата ще се проведе на 11 май (сряда) от 18 часа в единадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги".

 

Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност, и мястото за четене. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо" се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

 

В Добрич инициативата е подкрепена от Община Добрич и културни институти – Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе". Ще бъдат създадени 3 „читателски гнезда", разположени в Дом-паметник „Йордан Йовков", Регионална библиотека „Дора Габе" и Музей в Градски парк „Св. Георги". Слушателите ще чуят откъси от „Пражкото гробище" на Умберто Еко – текстът е предложен от Италианския културен институт, „Когато изпратим деня" на Пиер Мейлак, предложен от Представителството на Европейската комисия в България, „Дракони в Порутения замък" от Тери Пратчет, предложен от Фондация „Детски книги" и „Невидима ръка. Избрани стихове" от Адам Загаевски, предложен от Полския институт.

 

ОЧАКВАМЕ ВИ!

 

Нощ на литературата 2016