ИЗЛОЖБА „ВЪОРЪЖЕНИЕ И СНАРЯЖЕНИЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО” ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

 

Izlozhba-Preslav-1Регионален исторически музей – Добрич участва със свои експонати в изложбата „Въоръжение и снаряжение през Средновековието", посветена на 1200 години от смъртта на кан Крум, съвместно с Археологически музей – Велики Преслав и регионалните музеи в Шумен и Варна. Изложбата бе открита на 13 април 2014 г. от 11.00 ч. в Археологически музей – Велики Преслав. В нея участваха: Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол" – град Варна, което представиоблекла и въоръжение от периода на Първото българско царство; свободните реконструктори Йордан Сивков и Жана Сивкова от град Добрич, които презентираха проекта „Средновековен български костюм VІ – VІІ и началото на VІІІ век"; свободният реконструктор Тошко Драгиев от град Шумен, който представи проекта „Облекло и въоръжение на Източната римска империя"; Калина Атанасова от град Варна, която се включи с проекта „Българският средновековен костюм", включващ облекла и въоръжение от периода на Второто българско царство; Сдружение за исторически възстановки „Чигот" от град Варна, което представи облекла и въоръжение от периода на Второто българско царство. Благодарение на тези исторически възстановки посетителите на изложбата можаха да се докоснат до духа и културата на Българското средновековие.

 

Изложбата бе открита от Пламен Славов – директор на Археологически музей – Велики Преслав. На мероприятието присъстваха Александър Горчев – кмет на община Велики Преслав, представители на регионалните музеи от Добрич, Шумен и Варна, членове на НПО организации, почитатели на Българското историческо наследство и др.

 

След откриването на изложбата посетителите имаха възможност да разгледат музейните експозиции и щандовете на участниците, а Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол" направи демонстрация на средновековна стрелба с лък.

 

IMG_4442.jpgIMG_4450.jpgIMG_4453.jpgIMG_4459.jpgIzlozhba-Preslav-1.JPGIzlozhba-Preslav-otkrivane-1.jpgIzlozhba-Preslav-otkrivane-3.jpgIzlozhba-Preslav-otkrivane.jpg