СЪБОР НА ПРЕСЕЛНИЦИТЕ ОТ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА В ДЪБОВИК

 

Dabovik-sabor-1Съборът се проведе на 19 септември 2013 г. за четвърти пореден път в село Дъбовик. По традиция гости и участници в срещата бяха представители на РИМ – Добрич. Събитието се състоя в концертната зала на читалище „Дора Габе-1940" и започна с кръгла маса на тема „ Памет и песен на преселението". Основният доклад бе изнесен от доц. д-р Венцислав Димов от СУ „Климент Охридски", който изтъкна ролята на фолклора като носител на историческата памет на добруджанци. Директорът на Исторически музей – Тутракан Петър Бойчев и уредникът на Военно гробище-музей в Добрич Радослав Симеонов запознаха присъстващите с резултатите от проведените експедиции в Северна Добруджа и откритите български войнишки паметници. Директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов представи своя филм за българите в Северна Добруджа „Забравена земя", чиято прожекция бе посрещната с огромен интерес от публиката.

 

Dabovik-sabor-2Мястото на провеждането на събора на преселниците от Северна Добруджа не е случайна. След преселването на севернодобруджанци по силата на Крайовския договор през 1940 г., в село Дъбовик се установява една от най-големите и компактни маси преселници. Дъбовик е и родното място на известната българска писателка и поетеса Дора Габе. В една от залите на читалището е представена интересна изложба, която проследява нейният живот и творчество.

 

Съборът завърши с концерт на фолклорната група „А сега" от село Лунка, община Долна Чамурла, Северна Добруджа. Ритмите на добруджанската ръченица на самодейците от Лунка възпламениха залата и накрая всички присъстващи се заловиха на хоро.