ИЗЛОЖБА „МОРСКИ ПЕЙЗАЖИ НА ХУДОЖНИКА ПЕТЪР ДАЧЕВ“

 

 

petar dachev plakat

 

 

Най-новата изложба на Регионален исторически музей – Добрич е подредена в залите на музея в градски парк „Св. Георги" от 3 март до края на април 2017 г. Тя е посветена на Трети март. Националният ни празник винаги е повод с гордост да си припомним основанията да обичаме своята родина. Още Вазов ни учи, че отечеството ни е земен рай, че красотите и богатствата му ни карат да благоговеем пред него. Очарованието на Северното Черноморие е част от магията на българското.

 

Изложбата „Морски пейзажи на художника Петър Дачев" представя около 60 експоната от фонда на Регионален исторически музей – Добрич. Това е най-богатата колекция от картини на художника, в която се съхраняват около 4 000 движими културни ценности. Този път са подбрани красиви пейзажи от Северното Черноморие, рисувани вероятно през 50 – 60-те години на ХХ век. Те са представени за първи път пред публика през 1964 г., когато е организирана четвъртата самостоятелна изложба на Петър Дачев в Ателие по графика на ул. „Гурко" в София. В изложбените зали мнозина от нас ще си припомнят любими гледки от Балчик, Каварна, Яйлата... и ще помечтаят за лятото.

 

Петър Дачев е талантлив, но позабравен български художник, роден в Котел, но израснал в Добрич. Той е по-голям брат на първосъздателя на българския балет Анастас Петров. За да научите повече за него, заповядайте в музея!

petar_dachev_izl.jpgpetar_dachev_kartini.jpgpetar_dachev_plakat.jpg