ЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „НАРОДНО ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО ОТ ГРАД КЕЧКЕМЕТ”, УНГАРИЯ – ОТКРИВАНЕ

 

Откриването на етнографската изложба „Народно приложно изкуство от град Кечкемет", организирана от Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич и Унгарския културен център се превърна в истински празник на унгарската култура. Гостуващата уникална сбирка от единствения по рода си музей за приложно изкуство представи на многобройната публика автентични образци на народното творчество, изящни произведения на самобитни съвременни майстори, илюстриращи красотата и многообразието на унгарските традиции в областта на художествените занаяти.

 

Директорът Костадин Костадинов откри изложбата и подчерта, че за добричкия музей е изключително удоволствие и признание да бъде организатор на подобно събитие и изрази надежда за бъдещи съвместни прояви с унгарски музеи и културни институти.

 

Разказът на етнографа Лена Кирилова пренесе присъстващите в неподправената романтика на някогашния унгарски бит и помогна на всеки да се докосне до прекрасния свят на традиционното унгарско творчество; да открие красотата на неговите форми и колорит; да усети многопластовото единство и хармония, в които съжителстват традиция и съвременност.

 

Изящните и вълнуващи изпълнения на струнен квартет „Добрич" потопиха посетителите в неповторимия и вихрен ритъм на унгарския чардаш. Добричлии имаха възможност да усетят и „симфонията" на сушено-сладките плодови акценти и екзотични нотки, вплетени в изискания и балансиран вкус на прочутото токайско „вино на кралете". Всеки от гостите си тръгна със спомена за една незабравима среща с богатството и пъстротата на унгарското приложно изкуство.

 

Автор: Лена Кирилова

 

Izl-Kechkemet-Ungaria-2014 12.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 13.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 14.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 15.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 16.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 17.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 18.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 19.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 20.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 21.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 22.JPGIzl-Kechkemet-Ungaria-2014 23.JPG